Thursday, December 16, 2010

Tolongla.. jgn sampai awak merosakkan bahasa boleh tak?? (T_T)


Salam pepagi buta... ^_^
tadi tengah2 bukak fb, membe sy ade hantar mesej kat inbox... die cakap, die sakit hati, sakit mata dan sakit segalanya bila dia bace benda ni...

"khol 00.30 taty aralha awy y palengg besh skaly. shuke geela"
boleh awak, awak dan awak semua tolong terangkan ape benda dia tulis tu???
adoiii... sy mula2 memang tak paham ape mesej benda2 kat atas tu.. lepas wat 'trial n error', dapatlah disimpulkan, benda2 alah kat atas tu adalah..........

'PUKUL 00.30 NANTI ADALAH HARI YANG PALING BEST SEKALI. SUKA GILA'

kenape ek ade manusia2 yang suka ubah2 pkataan sampai jadi macam tu????
sampai orang nak baca pon payah? adoiii..tension2...
 mungkin nak jadikan bunyi die manje2 kot... tapi pada2 la ceq oii.... janganla sampai mendatangkan sakit hati pada orang lain yang bace pulak.... bukannya manje lagi dah.. menyampah pon ade...

awak nak singkat2 boleh, tapi jangan la sampai nampak macam merosakkan bahasa pulak...
 dah nampak macam cakap siam je...

p/s: sayangilah bahasa awak tu ok! jom solat subuh! ^_^

12 comments:

  1. laa....sampai mcm tu skali tukar...mula2 baca DeQdEq xpaham juga....

    ReplyDelete
  2. hahahaha mmg xfahm tp asernya taty tue tadi bukan nanti hehehehe :D

    ReplyDelete
  3. nk ikotkan memang sakit hati tgk msj tu.. haw3

    ReplyDelete
  4. haha, tak paham aku...ada jugak mcm tu, mana dia blaja er... hahah

    ReplyDelete
  5. deqdeq: tau xpe.. payah btul nak paham.. bahasa tinggi tuu.. haha

    intan: aah2.. mybe la.. sye pon pening dah nk translate.. hehe

    ciki: tau xpe! mmg skit ati.. ngade2 je.. haha

    shaheila: ntah la... bahasa die sndiri kot... siam malii.. haha

    ReplyDelete
  6. pergh...

    sokong ngan entry ni..
    bgus...
    hehehehe :)

    ReplyDelete
  7. lupa nk tnyer..

    cikgu ke bakal cikgu ni?
    heheheeheh..
    anyway, fiq follow blgo cikgu yer.. :)

    ReplyDelete
  8. cikgu fikri: ye2.. sokong bhasa anda.. hehe...
    sye bakal cikgu... blom jadi cekgu lagi la.. haha... IPG kmpus bhasa melayu... cekgu kat IPIS an? hehe....

    ReplyDelete
  9. yes kalau aku jumpa org yg tulis msg camni,mmg aku buat xlyan je...

    errr...ni tmpat cg BM berhujah ke??hehe..

    ReplyDelete
  10. inilahaku...

    btul2.. sokong!! haha... wat x layan dah... ngade je.. manja la 2 kot... hahaha.... eh.. xdela... kbetulan saje... hahahaha...

    ReplyDelete
  11. Zaman berubah, bahasa telah menjadi rojak kalau dulu hanya singkatan dgunakan kemudian disingkatkan lagi dengan membuang huruf vocal, sekarang aduh pening susah betul nak faham bahasa macam ni. memang merosakkan!

    ReplyDelete
  12. Ardzham...

    tau takpe... apa motif wat mcm tu ntah... sampai nak faham pon payah... saje cari phatian kot..

    ReplyDelete